Chestionar satisfactie

Noutati

/ 23.01.2014

Maternitatea MaDonna Maria introduce pentru prima data in sud-vestul tarii testul prenatal Panorama


Asa cum v-am obisnuit deja, Maternitatea MaDonna Maria din Craiova este permanent in pas cu ultimele descoperiri din domeniul medical, din acest motiv putem spune ca SUNTEM DIN NOU PRIMII, PRIMII DIN SUD-VESTUL TARII, care venim in sprijinul pacientelor noastre, aducand ultima tehnologie dezvoltata in Statele Unite ale Americii (SUA) in orasul dumneavoastra!

Daca va doriti ca sarcina dumneavoastra sa fie supravegheata corespunzator, dupa cele mai noi protocoale medicale stabilite la nivel international, atunci Maternitatea MaDonna Maria este locul ideal.


Scopul testului:

Scopul testului Non-Invaziv Prenatal Panorama, este de screening al sarcinilor pentru a determina care dintre acestea prezinta un risc crescut al fatului de a avea fie mai multe sau mai putine copii ale cromozomilor 21, 18, 13, X sau Y. Testul Panorama este facut dintr-o proba de sange matern care contine ADN ( material genetic ), atat de la mama cat si de la fat. Panorama se poate face femeilor care au cel putin 9 saptamani de sarcina. Raclajul bucal al tatalui este optional, in unele cazuri poate reduce nevoia de repetare a testului la mama. Proba ADN a mamei ( si a tatalui, daca este disponibila ) este folosita, in comparatie cu ADN-ul fetal la obtinerea si elberarea de rezultate de o exactitate foarte ridicata a riscurilor fetale pentru conditiile enumerate mai jos. Acest test de screening poate detecta peste 99 % din anomaliile evaluate pentru cromozomii 21, 18 si 13, iar pentru Monosomia X este de aproximativ 92 %. Probele parintilor sunt folosite doar pentru a genera rezultate fetale si nu vor fi analizate separat, prin urmare nu se vor primi rezultate la mostrele parintilor. Institutia medicala careia va adresati, sau medicul dumneavoastra curant va stabili daca Panorama este potrivit si recomandat pentru cazul dumneavoastra si daca va poate da mai multe detalii despre anomaliile cromozomiale care sunt evaluate.


Anormalitati cromozomiale evaluate de Testul Panorama:

 

 • Trisomya 21
  Este cauzata de o dublare a cromozomului 21 si este cunoscuta sub denumirea de Sindrom Down. Aceasta este cea mai des intalnita cauza (malformatie) genetica de disabilitate intelectuala. Persoanele cu Sindrom Down au un IQ mediu de 50 si toate au un grad de disabilitate intelectuala. In unele cazuri, copii cu Sindrom Down prezinta defecte cardiace, sau a altor organe, care pot necesita interventi chirurgicale sau tratamente medicale de specialitate. Mai sunt si alte cazuri care se pot manifesta cu pierdere de auz sau vedere.
 • Trisomya 18
  Este cauzata de o dublare a cromozomului 18 si este cunoscuta sub denumirea de Sindrom Edwards. Acesta determina disabilitate intelectuala severa. Majoritatea bebelusilor cu Trisomya 18 au multiple si severe defecte la nastere ale creierului, inimii si altor organe. Dezvoltarea intra-uterina redusa este cel mai des intalnita si majoritatea sarcinilor sunt pierdute. In cazul bebelusilor nascuti, la majoritatea survine decesul pana la varsta de 1 an. Cei care depasesc varsta de 1 an prezinta disabilitate intelectuala profunda si probleme de crestere si dezvoltare.
 • Trisomya 13
  Este cauzata de o dublare a cromozomului 13 si este cunoscuta sub denumirea de Sindrom Patau. Acesta determina disabilitate intelectuala severa. Majoritatea bebelusilor cu Trisomya 13 au multiple si severe defecte la nastere ale creierului, inimii si altor organe. Cele mai multe sarcini nu ajung la termen. In cazul bebelusilor nascuti, la majoritatea survine decesul pana la varsta de 1 an.
 • Monosomya X
  Este cauzata de lipsa unei copii a cromozomului X si este cunoscuta sub denumirea de Sindrom Turner. Acesta afecteaza doar persoanele de sex feminin. Fetele cu Monosomya X sunt mai scunde decat media de inaltime. Unele fete prezinta defecte ale inimii, rinichilor probleme de auz, iar unele prezinta probleme de invatare minore. Fetele cu Monosomya X pot avea nevoie de tratamente hormonale de crestere din copilarie si de cele mai mute ori au nevoie de tratament cu hormoni sexuali la varsta pubertatii. In cazul adultilor, majoritatea prezinta infertilitate.

(Arthur Robinson & Mary G. Linden, 1993, Clinical Genetics Handbook, Second edition, Cambridge, Moss, Blackwell Scientific Publications)


Metode si Rezultatele Testelor:


Pentru efectuarea testului de screening Panorama, sunt necesare 2 eprubete (mostre) de sange de la mama. Daca se poate, un raclaj bucal de la tata este necesar. Singurul test care se face din cele 2 eprubete (mostre) de sange si raclajul bucal (daca este disponibil) este de a evalua numarul de copii ale cromozomilor 21, 18, 13, X si Y ale fatului.

 • Un rezultat cu Risc Crescut, indica un risc foarte ridicata ca fatul sa aibe un numar anormal de 1 (sau mai multi) cromozomi 21, 18, 13, X sau Y. Riscul respectiv va fi prezentat in raport.
 • Un rezultat cu Risc Scazut, inseamna ca testul a detectat un risc foarte scazut ca fatul sa aibe un numar anormal de 1 (sau mai multi) cromozomi 21, 18, 13, X sau Y.
 • Exista de asemenea sanse ca proba testata sa nu genereze nici un rezultat, in astfel de cazuri o a 2 a recoltare va fi necesara pentru a se repeta testul.

Testul Panorama nu este un test de diagnostic, nu va confirma ca oricare din aceste conditii exista. Doar va furniza informatii despre riscul ca aste conditii sa existe in sarcina dumneavoastra curenta.

Urmarile rezultatului:
Rezultatul testului dumneavoastra va fi trimis Institutiei Medicale sau medicului dumneavoastra curant, caruia v-ati adresat si care a cerut testarea. Aceasta sau acesta fiind informati deja despre acest test si orice limite ale sale. Un rezultat cu Risc Crescut indica faptul ca exista o probabilitate crescuta ca bebelusul sa aibe una din conditiile cromozomiale testate, dar nu confirma acest fapt. Recomandat ca pas urmator este un diagnostic prenatal, cum ar fi o proba de vilozitati coriale sau amniocenteza. Institutia medicala sau medicul dumneavoastra curant caruia v-ati adresat, va va explica rezultatele testului si va va recomanda pasii urmatori, care poate include recomandarea catre un consilier genetic aparte de diagnosticul testului prenatal.

Limitele testului:
Desi acest test de scrining va detecta o vasta majoritate a dublarii sau lipsei cromozomilor 21, 18, 13, X sau Y, nu poate detecta 100 % din restul lipsei de cromozomi. Un rezultat cu risc scazut, reduce considerabil sansele ca fatul sa aibe o anomalie cromozomiala, dar nu poate garanta normalitatea cromozomiala totala sau un bebelus sanatos. Rezultatele acestui test nu elimina posibilitatea altor anomalii pentru cromozomii testati si nu detecteaza anomaliile cromozomilor netestati, alte disfunctii genetice, malformatii la nastere sau alte complicatii la nivelul fatului sau sarcinii.
Rezultate inexacte sau imposibilitatea obtinerii de rezultate ale testului pot sa survina datorita unuia sau a mai multor factori: intarzieri datorate serviciilor de curierat, incurcare de probe, erori sau greseli de laborator, factor biologici precum, dar nu numai, cantitate prea mica de ADN fetal in proba din sangele matern, mozaicism (un mix de celule cu cromozomi normali sau anormali) la fat, placenta sau mama, o sarcine gemelara ne identificata, alte situatii care sa depaseasca capacitatea noastra de control, sau orice alte situatii ne prevazute care pot aparea.
Daca proba de ADN a tatalui este lucrata si nu corespunde cu fatul, aceasta informatie nu va va fi facuta cunoscuta dumneavoastra, partenerului dumneavoastra sau medicului dumneavoastra.
Acest test nu se poate face pacientelor care au sarcini cu feti multiplii (gemeni, tripleti, etc.), la sarcini cu donator, sau mame surogat, sau la sarcini la care mama a fost supusa anterior sarcinii unui transplant de maduva.
In cazul in care dumneavoastra si partenerul dumneavoastra sunteti rude de sange (veri), sau daca viitoarea mama are parintii rude de sange (veri de gradul 1), in aceste cazuri Natera nu va putea obtine rezultate pentru sarcina dumneavoastra. Alte metode de testare pot fi potrivite cuplurilor cu astfel de cazuri cu rude de sange apropiate.
Alternative
Acest test de screening non-invaziv este doar o alternativa in detectarea anomaliilor fetale cromozomiale de risc crescut. Exista multiple alte optiuni de screening valabile pentru perioada de sarcina si daca sunteti interesat(a) de mai multe detalii cu privire la acestea, puteti solicita informatiile necesare Institutiei in care va aflati sau medicului dumneavoastra curant. Totodata, aveti posibilitatea sa refuzati toate testele de screening cromozomial indicate pe timpul sarcinii. Pentru toate femeile ce doresc sau au nevoie de mai multe informatii concludente cu privire la cromozomii fetali sunt disponibile si alte teste specifice invazive de diagnostic precum CVS (biopsia vilozitatilor coriale) sau Amniocenteza, ce pot detecta pana la > 99% ( peste 99%) dintre anomaliile cromozomiale, inclusiv rarele anomalii cromozomiale ce nu pot fi evaluate folosind testul Panorama sau orice alt test.

Pentru mai multe detalii, informatii sau pentru a afla daca testul Panorama este potrivit pentru dumneavoastra va stam la dispozitie la numerele de telefon: 0351.442.574. si 0734.419.989.

Testimoniale

 • Costinela T - Craiova

  “Tot personalul a dat dovada de profesionalism si intelegere. Totul a fost neasteptat de bine.”
 • Irina T.- Balcesti, Vilcea

  “Personalul este intelegator, mancarea foarte buna, camera calduroasa si luminoasa si am putut sa relationez cu copilul fara sa ma obosesc deoarece am avut posibilitatea sa imi fie adus atunci cand m-am simtit cel mai bine. Mi se pare normal ca si prietenii mei sa beneficieze de aceleasi conditii bune ca si mine. De fapt, am recomandat clinica unei prietene insarcinate, care in prezent este sup
 • Simona B. - Craiova

  \"Sistemul este conceput nu numai sa fie totul confortabil pentru mamica si bebelus dar si extrem de accesibil. Pe scurt:«Confort la indemana» Asigurarea unui confort sporit nu este totul, trebuie sa te si asiguri ca este accesibil pacientelor. Deci, Felicitari, dragilor!!! Pacientelor nu le lipseste nimic, totul este gandit pana in cel mai marunt detaliu (lucruri indispensabile unei lehuze pe
 • Carmen C. - Craiova

  “Serviciile sunt foarte bune si m-am refacut rapid datorita grijii si atentiei acordate”.
 • Tatiana I. - T. Severin

  \"Am facut cea mai buna alegere alegand aceasta maternitate privata!Conditiile sunt ireprosabile, personalul medical extrem de bine pregatit.M-am simtit in perfecta siguranta atat eu cat si bebelusul meu. O recomand tuturor mamicilor cu caldura!!
 • Olimpia I. - Vilcea

  “Toti membrii Centrului sunt foarte bine pregatiti si eficienti. Sunt foarte multumita datorita conditiilor si felului in care am fost tratata, cu multa atentie si profesionalism.”

Servicii medicale

În Centrul Medical Obstetrică-Ginecologie din incinta Maternităţii se oferă în regim de ambulator urmatoarele servicii medicale obstetricale: supravegherea sarcinii clinic si ecografic, analizele necesare gravidei etc.

Informatii pacienti