Chestionar satisfactie

Articole

Sarcina si fumatul

            Fumatul activ al mamei in timpul sarcinii are efecte adverse bine documentate. Pe de alta parte expunerea gravidei la fumatul pasiv a fost si ea asociata cu prematuritatea si greutatea mica la nastere.  Bebelusii cu greutate mica la nastere (< 2500 gr) pot avea probleme mult mai mari de sanatate in primele luni de viata, risc mai mare de handicapuri cronice (paralizie cerebrala, retardare mintala si probleme de invatare). Se stie deja ca fumatul incetineste cresterea si dezvoltarea fatului, si numeroase studii au aratat ca acesta mareste rata nasterilor inainte de termen (inainte de 37 de saptamani de sarcina) cu 20%. Daca gravida se opreste din fumat pana la sfarsitul primului trimestru de sarcina, riscul de a avea un copil cu greutate mica la nastere nu este mai mare decat in cazul gravidei nefumatoare.

            Fumatul are multe efecte negative asupra organismului, lucru in special valabil in sarcina. El creste tensiunea arteriala deoarece ingusteaza lumenul vaselor de sange; astfel se reduce cantitatea de oxigen si nutrienti pe care o primeste fatul. Fumatul mareste incidenta complicatiilor serioase din timpul sarcinii. Un exemplu este abruptio placentae, al carui risc de aparitie creste cu 25% la femeile care fumeaza moderat, si cu peste 65% la fumatoarele inraite. Placenta praevia este, de asemenea, mai frecvent intalnita la mamele fumatoare; rata de aparitie creste cu 25% la fumatoarele moderate, si cu 90% la fumatoarele inraite.

            Fumatul pasiv, ca si cel activ, poate impiedica cresterea fatului si mari riscul de a avea un copil cu greutate mica la nastere sau cu afectiuni genetice. Unele studii recente au demonstrat ca atunci cand exista si anumite interactiuni genetice nedorite, fumatul poate mari riscul nasterii cu defecte fizice. Femeile care au fumat in primele luni de sarcina si au in familie cazuri de anomalii congenitale sunt supuse unui risc cu 20% mai mare de a avea copii cu aceleasi probleme si malformatii. 

            Copiii nascuti din mame fumatoare au in medie o greutate mai scazuta cu 200 – 300 gr. decat copiii nascuti din mame nefumatoare. De fapt, cu cat o femeie va fuma mai multe tigari, cu atat copilul ei va avea o greutate mai scazuta la nastere. Mai este de asemenea cunoscut faptul ca monoxidul de carbon afecteaza transferul de oxigen prin placenta. Greutatea redusa la nastere este asociata cu un mai mare risc de moarte sau boala in primii ani de viata. In aceasta situatie, consecintele negative asupra fetilor se inregistreaza mai ales la gravidele care continua sa fumeze in ultimele trei luni de sarcina. 

            In medie, fumatoarele au mai multe complicatii in timpul sarcinii si nasterii, complicatii care pot include sangerari, desprinderea prematura a placentei si ruperea prematura a membranelor. Unele studii au descoperit chiar o legatura intre fumat si sarcina ectopica (extrauterina) sau intre fumat si copiii cu defecte congenitale. S-a dovedit astfel ca femeile care fumeaza prezinta un risc de sarcina ectopica de 1,5 – 2,5 ori mai mare. Riscul este prezent si la femeile care fumeaza relativ putin. Spre exemplu, cele care fumeaza aproximativ cinci tigari pe zi au cu 60% mai multe sanse sa dezvolte o  sarcina ectopica.

Privita din acest unghi, placerea de a ne exercita libertatea personala nu mai este o… placere. Este un risc la care nu ne supunem numai pe noi. Este un risc ce se rasfrange asupra celei mai importante persoane din viata noastra: copilul. Si daca spunem ca sanatatea lui este mai presus de orice, ar trebui sa credem cu adevarat acest lucru. Renuntarea la fumat, INAINTE de a ramane insarcinata, este cea mai buna optiune pentru el.

            Sarcina ta ar putea fi unul dintre motivele cele mai solide, iar urmatoarele precum sanatatea personala sau exemplul prost dat celor mici vor veni de la sine.  A renunta la tigari este unul dintre cele mai importante lucruri pe care ai putea sa le faci. Daca nu te simti motivata sa o faci, ai putea reveni oricand la prostul obicei de ,,a trage ( macar) un fum\". De aceea este esential sa rememorezi mereu motivele pentru care doresti sa te lasi.  Daca esti gravida si fumezi doar cateva tigari pe zi, iti va fi mult mai usor sa renunti la fumat brusc si definitiv, cat mai repede cu atat mai bine. Daca fumezi foarte mult si de multi ani, incearca intai sa diminuezi drastic numarul tigarilor fumate si apoi, progresiv, sa renunti la ele definitiv. 

 

*Acestea sunt informatii orientative. Pentru mai multe detalii contactati unul din medicii nostri.

Testimoniale

 • Ornela Q. - Craiova

  “Am fost foarte multumita de ambianta, omenie, atentie, grija. Daca eu am fost atat de satisfacuta, consider ca si celelalte mamici trebuie sa treaca prin aceasta experienta.”
 • Elena G, Tg.Jiu

  Personalul maternitatii este foarte bine pregatit.Am fost foarte multumita de serviciile oferite.
 • Anca P, Craiova

  "Am fost foarte multumita de conditiile de cazare, de competenta medicala si de promptitdinea si caldura personalului de la centrul dvs medical."
 • Alexandra D., Craiova

  "La Maternitate am avut parte de conditii ireprosable, profesionalism, atentie acordata mamei si fatului 24h/24h.Voi recomanda mai departe cu incredere, tututor apropiatilor si cunostintelor."
 • Ileana C, Gorj

  " Personal foarte amabil si competent, conditii de spitalizare excelente. Totul a fost perfect, va multumesc!".
 • Geanina B. -Cariova

  “Sunt foarte satisfacuta datorita personalului clinicii, atat medical cat si administrativ. Sunt extrem de multumita ca am avut inspiratia de a alege aceasta clinica unde totul a fost peste asteptari. Sunteti de apreciat pentru tot!!!”

Servicii medicale

În Centrul Medical Obstetrică-Ginecologie din incinta Maternităţii se oferă în regim de ambulator urmatoarele servicii medicale obstetricale: supravegherea sarcinii clinic si ecografic, analizele necesare gravidei etc.

Informatii pacienti